Dengarkanlah Nasihat Ulama Dengan Hatimu


As Sayyid Al Habib Ali Zaenal Abidin bin AbdurRahman Al Jufry Hafidzohullah : 

"Bila engkau seorang pecinta, bagai­mana keadaan seorang pecinta di saat mendengarkan perkataan kekasih hati tercintanya?

Bila engkau sedang mende­ngarkan kata-kata seseorang yang penuh karisma dan berwibawa berbicara kepadamu, bagaimana engkau memerhati kata-katanya?

Bila engkau seorang yang telah berbuat kesalahan besar terhadap seseorang yang memiliki kedudukan tinggi dan kini eng­kau berada di hadapannya dengan se­penuh rasa malu dan perasaan bersa­lah, bagaimana keadaanmu di saat men­dengarkan perkataan-perkataannya ke­padamu?

Bila engkau sangat dahaga ter­hadap penjelasan dan huraian seseorang yang memiliki ilmu dan hikmah yang agung, engkau teramat dahaga terhadap ucapan-ucapan lisannya yang penuh dengan mutiara yang tiada tara mahalnya dan ahli ilmu yang boleh dibanding dengannya, bagaimana engkau akan men­dengarkan dan memerhatikannya?

Inilah di antara makna-makna yang ada di sekeliling benak fikiran, dan hati para Sollehin, Siddiqin apabila mereka men­dengarkan dan memerhati bacaan-bacaan Al-Qur’an."

Wallahu a'lam Bishowab

Allahuma sholi 'ala sayidina Muhammad nabiyil umiyi wa 'ala 'alihi wa shohbihi wa salim

Posting Komentar

Lebih baru Lebih lama
close