Makna Lafaz Huwa (هو) Dalam Asmaul Husna

MAKNA LAFAZ HUWA (هو) DALAM ASMAUL HUSNA

RUMAH-MUSLIMIN.COM - Di antara hujah para ulama’ yang menyatakan bahawa lafaz “Huwa” (هو) adalah Nama Allah Yang Agung ialah hadith yang diriwayatkan oleh Saidatina Asmā’ binti Yazīd al-Anṣāriyyah رَضِيَ اللهُ عَنْهَا.

Hadith:

عَنْ أَسْمَاءَ بِنْتِ يَزِيدَ رَضِيَ اللهُ عَنْهَا، أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ:

اِسْمُ اللهِ الْأَعْظَمُ فِي هَاتَيْنِ الْآيَتَيْنِ: (( وَإِلَـٰهُكُمْ إِلَـٰهٌ وَٰحِدٌ ۖ لَّآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلرَّحْمَـٰنُ ٱلرَّحِيمُ )) وَفَاتِحَةِ آلِ عِمْرَانَ: (( الٓمٓ  * ٱللهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلْحَىُّ ٱلْقَيُّومُ * ))

Daripada Asmā’ binti Yazīd رَضِيَ اللهُ عَنْهَا, beliau meriwayatkan bahawa Baginda Nabi صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ bersabda:

“Nama Allah Yang Maha Agung (Ism Allāh al-Aʿẓam) itu [berada] di dalam dua ayat ini:

[1] Al-Baqarah (163):

(( وَإِلَـٰهُكُمْ إِلَـٰهٌ وَٰحِدٌ ۖ لَّآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلرَّحْمَـٰنُ ٱلرَّحِيمُ ))

“Dan Tuhan kamu ialah Tuhan yang Maha Esa; tiada Tuhan [Yang berhak disembah] selain Dia (هو), yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.”

$ads={1}

Dan [2] Pembuka [Surah] Āli ʿImrān (1-2):

(( الٓمٓ  * ٱللهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلْحَىُّ ٱلْقَيُّومُ * ))

“Alif, Lām, Mīm. Allah, tiada Tuhan [yang berhak disembah] melainkan Dia (هو), Yang Tetap Hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan sekalian makhlukNya.”

T: (al-Tirmidzī (279H): al-Jāmiʿ al-Kabīr (Sunan al-Tirmidzī)), No. 3478 [Lafaz di atas] dan beliau berkata: (هَذَا حَدِيثٌ حَسَنٌ صَحِيحٌ); (Abū Dāwud (275H): Sunan Abī Dāwud), No. 1496; (Ibn Mājah (273H): Sunan Ibn Mājah), No. 3855; (al-Dārimī (255H): Sunan al-Dārimī), No. 3389; (Aḥmad (241H): al-Musnad), No. 27063 dan lain-lain. 

Nota:

Dan lafaz yang TERDAPAT di dalam kedua-dua ayat Al-Quran tersebut ialah:

[1] لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ

[2] هُوَ

Oleh: Ustadz Abdullaah Jalil

Demikian Artikel " Makna Lafaz Huwa (هو) Dalam Asmaul Husna "

Semoga Bermanfaat

Wallahu a'lam Bishowab

Allahuma sholli 'alaa sayyidina muhammad wa 'alaa aalihi wa shohbihi wa salim

- Media Dakwah Ahlusunnah Wal Jamaah - 

Redaksi

Rumah Muslimin Grup adalah Media Dakwah Ahlusunnah Wal jama'ah yang berdiri pada pertengahan tahun 2017 Bermazhab Syafi'i dan berakidah Asyariyyah. Bagi sobat rumah-muslimin yang suka menulis, yuk kirimkan tulisannya ke email kami di dakwahislamiyah93@gmail.com

Posting Komentar

Lebih baru Lebih lama
close